Ontdek

ONZE WERKWIJZE

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat we een koor opnemen in de studio, beginnen we met een aantal voorbereidende gesprekken met het bestuur en dirigent om samen op één lijn te komen. Daarbij komen vragen naar voren als; Wat is het doel van de productie, hoeveel nummers kan het koor opnemen in de studio, welk opnamepakket is het meeste geschikt, zijn er nog extra voorbereidingen nodig enz. enz.

Indien we samen eerlijk en open kunnen toewerken naar de benodigdheden voor een goede voorbereiding, komt de juiste energie naar boven die voor een eindproduct zal zorgen waar we met z’n allen trots op kunnen zijn!

Podiumdelen, microfoons & akoestiek

De dag voordat we het koor opnemen in de studio, wordt het juiste aantal podiumdelen (risers) en microfoons klaargezet. Het geheel zal nauwkeurig worden afgesteld in relatie tot de grootte van het koor, de stemverdeling binnen het koor en de vooraf bepaalde akoestiek. Daarbij helpt het dat wij, door het openen of sluiten van de akoestische studio-panelen, de akoestiek van de studio volledig kunnen aanpassen naar het gewenste koorgeluid. Ieder groot of kleiner koor klinkt daardoor altijd optimaal.

Inzingen, finetuning & koptelefoons

Nadat alle koorleden hun plaats hebben gevonden in de opnameruimte, zal er eerst worden ingezongen. Dat is goed voor de stem(ming) en daarnaast kunnen onze technici hun instellingen meteen finetunen.
Daarna beginnen de opnames, met óf zonder koptelefoon. Dit laatste is afhankelijk van het project; beide opties hebben hun voordelen die we later kunnen bespreken.

Het opnameproces

Aangezien we steeds kwaliteit willen leveren, nemen we elk nummer meerdere keren op. Zo kunnen we tijdens de nabewerking de beste zinnen uitkiezen en bij elkaar laten aansluiten (het zgn. comping). Gaat er iets fout of is een inzet onzuiver? Geen probleem, dit gebeurt bij elke opname. Onze geluidsregisseur staat altijd dirigent en koor bij om ervoor te zorgen dat het geheel zo bevlogen mogelijk klinkt… en blijft klinken!

Meerdere pauzes

Tussen de opnames door zal er meer dan eens gepauzeerd worden; een belangrijk onderdeel van het opnameproces! Er zijn heerlijk zittende bioscoopstoelen aanwezig in de controlekamer en een fijne kantine voor lunch en samenzijn.

Bekijk

ONZE MEERWAARDE

Aanvullende opnames

Om perfecte verstaanbaarheid – én zuiverheid – te bereiken bieden we de extra mogelijkheid om met een select aantal koorleden (of solisten) de nummers nogmaals op te nemen in onze dubstudio. Hierbij nemen we in een gecontroleerde omgeving iedere stemgroep heel direct op met één microfoon per persoon (close micing). Er wordt dan ingezongen op de bewerkte versies van de opnames die het gehele koor eerder heeft gemaakt. Deze unieke mogelijkheid zit in ons opnamepakket ‘Ultimate’.

Passie voor nabewerking

Ook al klinken de opnames van alleen het koor al heel goed, deze aanvullende opnames zorgen ervoor dat we het geheel écht goed kunnen nabewerken, net zoals we gewend zijn bij professionele radioproducties.

Tijdens deze uitgebreide nabewerking verbeteren we de timingverschillen van koorleden onderling, egaliseren we de inzet van hun woorden, creëren we gelijkmatige adempauzes én zorgen ervoor dat de lettergrepen met de meeste energie bij elkaar worden gezet.

Niet voor niets is bijna alles wat er op de radio gedraaid wordt op deze manier bewerkt. En vallen kooropnames vaak negatief op omdat ze zo anders klinken dan wat mensen tegenwoordig gewend zijn. En dat is natuurlijk zonde.

Uitgebreide toonhoogtecorrectie

Minstens zo belangrijk als de timing van de melodie, is de zuiverheid (pitch) van de verschillende stemgroepen. Indien er is gekozen voor opnamepakket Ultimate, besteden we zeer veel tijd aan het zuiver maken van elke losse dub-opname. Dit is geen eenvoudige auto-tuner die ervoor zorgt dat het geheel kunstmatig gaat klinken, maar een handmatige tuning per lettergreep. Hierdoor wordt de opname precies zoals iedereen éigenlijk zou willen; een genot om naar te luisteren.

Meeslepende eindmix

Bij álle opnamepakketten zorgen wij ervoor dat de eindmix meeslepend wordt. Een luisteraar is tegenwoordig snel afgeleid en daarom zorgen wij er in de eindmix voor dat er continu beweging is. Dit kan in dynamiek, toonregeling, geluidsdruk, diepte, stereobeeld of galm zijn, maar hoe dan ook moet de eindmix een verhaal zijn dat op vriendelijke, maar boeiende wijze gebracht wordt.

Professionele aflevering

Als laatste volgt het masteren van het materiaal naar bv. Spotify, Youtube of CD. Ook is het mogelijk dat we een aantrekkelijk geprijsde CD-persing in een prachtig digipack verzorgen. Indien we ook de videoproductie mogen verzorgen, leveren we het eindresultaat in 4K, full HD en/of DVD bij u af. Hoe dan ook staan we garant voor een optimaal eindresultaat!